La Girona de Cerverí de Girona

Escrit per el abril 13, 2010 - 17:52 No hi ha comentaris

Els Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC, en el marc del seu programa d’activitats de divulgació entorn de la literatura i el territori, us proposen una visita per la Girona romànica que us permetrà descobrir el context cultural d’aquesta època a partir dels vestigis arquitectònics i artístics de la ciutat.

 

Descripció de la visita

L’objectiu bàsic de la visita és que els participants prenguin consciència de la interrelació que hi ha entre les diverses manifestacions artístiques del romànic.

Al llarg d’aquest recorregut cultural, Pablo Gerez Alum, consultor de la UOC de “Literatures Romàniques Medievals”, explicarà els aspectes més rellevants del patrimoni arquitectònic i artístic d’època romànica de Girona.

La visita començarà a les 10.30 del matí al peu de l’església de Sant Feliu, on es donarà la benvinguda als assistents, es lliurarà la documentació i es farà una introducció a la formació de la ciutat romana de Girona i el seu desenvolupament posterior fins a la baixa edat mitjana.

Visitarem després la seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona, situat a l’església del monestir de Sant Pere de Galligants. Ens aturarem especialment en la lectura dels capitells del seu claustre, fent notar als assistents diverses escenes, com ara la dels joglars que acompanyen a l’abat.

La segona aturada seran els Banys Àrabs. Allà es comentarà la funció social d’aquest tipus d’instal·lacions i la lectura negativa dels moralistes de l’època. Tot seguit, visitarem el Tresor de la Catedral de Girona, peces emblemàtiques del qual són l’exemplar del Beat de Liébana, l’estàtua de Carlemany i el Tapís de la Creació. Sense sortir de la catedral, analitzarem els capitells i els frisos narratius de la galeria sud del claustre i observarem les dimensions de la nau, la més ampla d’Europa en el seu estil.

Enfilant els carrers del call jueu es comentarà la relació de l’home urbà medieval amb els seus mitjans de subsistència, especialment l’aigua, en una ciutat fortificada adaptada als setges.

La darrera estació serà el Museu dels Jueus. Aquí s’explicarà com vivia aquest col·lectiu des de la seva instal·lació vers el s. IX fins a la seva expulsió, així com la influència cultural que tingueren en el seu entorn.

El recorregut acabarà aproximadament a les dues de la tarda.

Informació addicional

L’activitat és oberta a tothom, però cal inscriure-s’hi emplenant el formulari següent: http://www.uoc.edu/activitats/inscripcions/girona_cerveri/inscripcio.html.

Dins del programa d’activitats de divulgació, més endavant publicarem en aquest blog la informació sobre la propera activitat: un visita a la Cardona medieval.Deixa un comentari

Identificat com Identificat per a enviar un comentari.