[sic]: evolució o revolució en la participació ciutadana en democràcia? De la transparència al #15MpaRato

Escrit per el juny 28, 2012 - 14:21 No hi ha comentaris

Per Ismael Peña, professor dels estudis de Dret i Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya.

Ismael Peña participarà en la sisena jornada de [sic] Debats sobre tendències en la Societat de la Informació i el Coneixement que tindrà lloc el proper dimecres 4 de juliol a partir de les 19h a la seu de la UOC a Sevilla (Avda Torneo , 32). Pots inscriure’t en el formulari que trobaràs en el següent enllaç. Si ets usuari de twitter, pots seguir en el hashtag #debateSIC.

Pots seguir el debat per streaming de vídeo en el següent enllaç del bloc d’activitats.

El dia 4 de juliol, a partir de les 19h a la (nova!) Seu de la UOC a Sevilla (Torneo, 32), participaré en la sisena i última jornada dels [sic] Debats sobre tendències en la Societat de la Informació i el Coneixement. La inscripció pot realitzar-se en el formulari de l’esdeveniment. Els usuaris de Twitter, poden seguir #debateSIC. Hi haurà també streaming de vídeo .

L’objectiu de la sessió és reflexionar o repensar quines són o quines haurien de ser les relacions entre govern i ciutadans després de la revolució digital, i veure si som capaços d’acabar de conformar aquesta nova societat de la informació.


Gianluca Misuraca, investigador del centre de recerca JRC-IPTS de la Comissió Europea, centrarà la seva anàlisi en les relacions entre Administració i ciutadania, parlant sobretot d’administració o govern electrònic, dades obertes, etc.

Per la meva banda, la reflexió s’ha de referir més a la relació de governs, parlaments i partits polítics en matèria d’exercici de la democràcia. Aquesta és, en síntesi, la presentació del meu introducció:

¿Evolució o revolució en la participació ciutadana? De la transparència al # 15MpaRato

Imaginem un agricultor al Delta de l’Ebre tot d’una s’adona que l’aigua baixa bruta, massa bruta com perquè els cultius no perillin. Es puja al cavall (no hi ha cotxes, no hi ha Internet) i es dirigeix ​​riu amunt. 350 km després, a la Vall de Pineta, es troba amb uns ramaders que estan contaminant les aigües: la manca de pastures els ha obligat a estabular i utilitzar pinsos de dubtosa qualitat i pitjor impacte mediambiental. S’arriba a l’acord ràpidament: l’agricultor subministrarà herba als ramaders, els quals, a canvi, mantindran l’aigua neta i subministraran carn i llet a l’agricultor.

A mesura que més agricultors i més ramaders de tota la conca de l’Ebre/Cinca s’afegeixen als acords, la gestió es torna complexa. Els tràfecs d’uns i altres acaben per tenir descuidats cultius i bestiar, amb importants pèrdues econòmiques: s’adonen que surt a compte que alguns d’ells es dediquin en exclusiva a l’activitat política, pagats entre tots. Es crea el “Parlament de l’Ebre / Cinca” amb seu a Fraga, on hi ha sessions setmanals i on s’emmagatzemen (en paper, no hi ha PDF) els documents de les sessions, informes tècnics, etc. Cada setmana, els representants polítics informen a les seves respectives comunitats dels acords assolits.

Però l’Ebre té més afluents i aviat cal crear altres Parlaments: el Parlament de l’Ebre/Segre, el Parlament de l’Ebre/Gállego, l’Ebre/Xaló… i, per descomptat, un Parlament de nivell superior, el Parlament de l’Ebre, la seu es fixa a Saragossa. Es creen diferents nivells politicoadministratius i aviat és impossible, davant de tanta població, rendir comptes cada setmana. Es fixen algunes sessions de debat de caràcter anual i un gran esdeveniment cada quatre anys.

Revolució digital i democràcia

La història anterior segurament tindria un argument diferent en un món amb telecomunicacions i la possibilitat de digitalitzar la informació. I probablement tindria també actors diferents.

  • En què canvia el fet que el accés a la informaciópugui realitzar ara pràcticament sense cap cost?
  • Quin tipus de espais i pràctiques de deliberaciópodem desenvolupar quan ja no hi ha límits d’espai ni de temps?
  • Amb més i millor informació, amb espais diferents per a la deliberació, com formem la nostra opinió ? Com establim les nostres preferències ? I, encara més important, què pràctiques i quins agents poden o han d’intervenir en la negociacióentre opcions?
  • Necessitem repensar la forma com explicitem les nostres preferències? Quines limitacions hem deixat enrere i quines limitacions encara tenim a l’hora d’establir (noves) formes de votació
  • I, finalment, segurament és possible que la rendició de comptes sigui no ja més transparent, sinó “per defecte”, més àgil, flexible, automatitzada i fins i tot personalitzada.

Intentaré no respondre a aquestes preguntes, però sí posar-les en relació a qüestions com la Primavera Àrab, les Acampades a la Puerta del Sol i el 15M, les (mal anomenades) wikirrevolucions, la iniciativa 15MpaRato o el projecte per a la nova Llei de Transparència.

Deixa un comentari

Identificat com Identificat per a enviar un comentari.