Informació personal: el nou or d’internet

Escrit per el març 8, 2013 - 11:49 No hi ha comentaris

Per Claudio Feijoo. Enginyer, economista i professor de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM). Actualment és el subdirector del centre de recerca CeDInt de la UPM.
La tecnologia ha canviat dràsticament no només la manera de recopilar les dades personals dels usuaris d’Internet, sinó també la finalitat d’aquesta tasca. Actualment, tant empreses privades com organismes públics són capaços d’utilitzar-i d’aprofitar-tota mena de dades personals d’una manera impensable fa només alguns anys. Com a usuaris d’Internet i d’altres serveis digitals, deixem un rastre en forma de dades molt aprofitable per obtenir patrons que permetin predir interessos i preferències d’usuaris, així com d’identificar usuaris “d’interès”.

Ja ningú posa en qüestió que la informació personal, el nou or d’Internet, té el potencial de crear cada vegada més valor econòmic i social. Ara bé, no està tan clar quin és exactament aquest valor, ni com es distribueix aquest valor, a qui beneficia més entre els agents involucrats: usuaris, proveïdors i societat en el seu conjunt. Així mateix, hi ha un gran desconeixement sobre com afecten els diferents possibles marcs legals que es creu més o menys valor a partir de la informació personal, incloent la possibilitat que no hi hagi regulació cap i es deixi tot a l’arbitri del mercat.


Som els usuaris irresponsables, miops i ingenus?

La teoria econòmica neoclàssica argumenta que s’aconseguiria major eficiència en un mercat en el qual la informació personal fluís lliurement i que l’existència de regulació només causaria distorsions. Segons aquesta teoria compartir poca informació en lloc de molta tindria costos tant per als proveïdors com per als usuaris. Per tant, el que existissin reglamentacions sobre la privacitat causaria una disminució del benestar de la societat en conjunt.

Una altra interessant línia argumental sobre l’escassa utilitat de la reglamentació per a la protecció de la informació personal té a veure amb els drets i ve a destacar la valoració que fan els interessats de la seva pròpia privacitat. Si un usuari valora més la seva privacitat que els serveis que se li ofereixen, les dades personals romandran protegits independentment que existeixi o no regulació, i per tant, aquesta és inútil.

Els proveïdors d’Internet i les empreses que utilitzen la informació personal per als seus models de negoci-fonamentalment les empreses dedicades a l’anomenat “targeted advertising” o també “Behavioural advertising” – també creuen que la regulació excessiva és perjudicial per a la innovació i la potencial satisfacció dels usuaris. En particular, opinen que cal definir, en primer lloc, el que es considera informació personal. En aquest sentit, preguntar a l’usuari repetidament pel seu permís per manejar les dades personals que s’obtinguin a través del servei causarà l’afartament dels usuaris, que tendiran mecànicament a acceptar tot el que aparegui, aconseguint l’efecte contrari. Així mateix, opinen que la indústria és capaç d’auto-regular per distingir l’obtenció de perfils d’usuaris per a fins de màrqueting d’altres formes més comprometedores de modelatge que fossin capaços, per exemple, de deduir l’estat de salut d’una persona, les seves opinions polítiques i religioses, o les seves tendències sexuals.

La crítica principal a aquestes posicions sosté que els usuaris de serveis a Internet no són capaços de representar la realitat del que passa, per tant no prenen decisions informades i racionals. Segons aquests crítics, els usuaris no tenen la capacitat i el temps per entendre tota la informació rellevant i, a més, actuen de manera que podríem definir com capritxosa.

A tot això caldria afegir que els usuaris desconeixen què passa amb la seva informació personal més enllà dels límits de la provisió del servei que utilitzen en aquest moment i, en particular, no tenen cap control sobre l’ús que el proveïdor farà de la seva informació , incloent els potencials conflictes en termes de privacitat quan un tercer reutilitza aquesta informació.

En estrictes termes econòmics, l’explotació d’informació personal en activitats de màrqueting no sol·licitat pels usuaris constitueix una externalitat negativa per a aquests. En conseqüència, des d’aquesta perspectiva es considera que ja que l’equilibri de mercat tendeix a no oferir protecció de la privacitat dels usuaris pot ser necessari introduir regulacions per incrementar el benestar dels usuaris i el social.

Dins d’aquest marc, precisament la xerrada versarà sobre el que sabem sobre el comportament dels usuaris, sobre el valor que extreuen els proveïdors de la informació personal i sobre quins camins regulatoris i de polítiques públiques serien més beneficiosos per al conjunt de la societat.

Deixa un comentari

Identificat com Identificat per a enviar un comentari.