Privacitat a internet: quan l’usuari esdevè el producte

Escrit per el març 11, 2013 - 11:21 No hi ha comentaris

Internet s’ha convertit en un servei que considerem bàsic i cada vegada passem més temps connectats a través dels nostres ordinadors, les nostres tablets o els nostres dispositius mòbils usant aplicacions, consumint informació o interactuant amb altres usuaris a través de serveis com Twitter o Facebook.

Encara que moltes vegades no siguem conscients, la nostra activitat a la xarxa va deixant un rastre que es pot transformar en informació amb què les empreses ens poden classificar, per exemple, per oferir publicitat més precisa i adaptada als nostres gustos i hàbits o per oferir una experiència d’ús més personalitzada i confortable.

Per la pròpia inèrcia en l’ús, aquest tipus de detalls, de vegades, passen desapercebuts per als usuaris i no ens adonem de la quantitat d’informació que posem a disposició de tercers de manera, moltes vegades, inconscient i que, no obstant això, té un gran valor un gran potencial des del punt de vista comercial perquè, encara que mai ens ho hagin dit, en molts casos nosaltres som el producte que comercialitzen alguns dels serveis més utilitzats a la xarxa.

Amb aquesta expressió, no cal dir, no es pretén demonitzar a serveis com Facebook, Twitter o Instagram (que recentment va generar un gran enrenou en canviar els termes de prestació del servei) sinó que és important que els usuaris siguem conscients que els serveis, encara que s’ofereixin de manera gratuïta, necessiten ingressos per mantenir-se i sobreviure i que, per tant, si no ens cobren els serveis que ens presten requeriran la venda d’espais publicitaris per finançar-se. Lògicament, com més precisa sigui aquesta publicitat més interessant serà per les empreses que compren aquests espais i, per aconseguir aquesta precisió, entra en joc el processament de les nostres dades i el rastre que deixem en usar qualsevol servei.

Des que es llancés l’any 2004, Gmail, el servei de correu electrònic de Google, ens mostra publicitat basada en el contingut del missatge, Facebook ens mostra anuncis relacionats amb les pàgines en les que hem fet un “like” i Twitter ens mostra tweets, perfils i trending topics promocionats basant-se en els perfils que seguim i l’activitat que generem. Tots aquests productes ens acompanyen cada dia i, no obstant això, poques vegades ens preguntem d’on surt tota aquesta informació que, per mera inèrcia, acabem ignorant la majoria de les vegades fins que trobem anuncis que, realment, ens sorprenen pel encertats que són i ens fan pensar en aquest tipus de coses o en les galetes amb tot el rastre dels llocs web que hem visitat (i que s’exploten molt en l’àmbit del comerç electrònic).

Fa temps que venim sentint parlar del concepte Big Data, és a dir, la manipulació de grans volums de dades per transformar-los en informació d’utilitat i aportar coneixement, un a tendència que veiem en les grans corporacions i en projectes experimentals que també comença a tenir la seva reflex en l’àmbit del tractament de les nostres dades. El 2012, Facebook va comprar Instagram en una operació milionària i, mesos més tard, Facebook va deixar caure que les dades de Instagram es tractarien de manera unificada amb els de Facebook, és a dir, anaven a creuar dades de les dues xarxes socials i, és clar, traçar un perfil molt més fidel de la nostra activitat i de qui som per oferir-nos una experiència més personalitzada (la qual cosa inclou també a la publicitat).

Una cosa semblant fa Google des de l’any passat, moment en què va posar en marxa la seva nova política de privacitat que de manera unificada les dades emmagatzemades en els seus serveis, un fet que ha enfadat bastantles autoritats europees i els portarà a emprendre accions legals per haver pres aquesta decisió sense el consentiment dels usuaris.

Privacidad en Facebook

La informació que podem generar a la xarxa és enorme (val la pena visitar l’historial de cerques de Google per prendre consciència d’això), però, l’usuari té la capacitat de controlar gran part de la informació que es publica o que circula per la xarxa. En primer lloc, quan ens registrem en un servei, a més d’aportar les dades necessàries per al registre es sol mostrar un text en el qual es relaten els “termes del servei” que, entre altres coses, indiquen el tractament que es realitzarà a la informació que generem i que, no obstant això, no tothom llegeix amb la suficient atenció.

D’altra banda, nosaltres també tenim la potestat de controlar les coses que compartim per la xarxa i, per exemple, serveis com Google+ o Facebook ens permeten segmentar el públic destinatari de les nostres publicacions (fotos, enllaços, vídeos, etc), és a dir, que tenim eines per controlar la nostra privacitat i l’abast de les publicacions que fem. Cada vegada són més les empreses que utilitzen les Internet per obtenir informació addicional sobre els candidats a un lloc de treball i, si no som curosos i no controlem la informació que circula sobre nosaltres mateixos, podria arribar a afectar negativament.

De fet, quan vam treure una foto amb el nostre smartphone, per defecte, aquesta es marca amb les coordenades geogràfiques que calcula el GPS del terminal i si, per exemple, la compartim a través de Instagram (que també suporta la geolocalització) potser estem publicant en la xarxa més dades de les que hauríem sense adonar-nos. Publicar més dades del compte? Doncs sí, encara que pugui sonar estrany, això va ser una cosa que van posar sobre la taula un equip d’investigadors de la Universitat Rutgers de Nova Jersey que van desenvolupar una aplicació que usava les dades de geolocalització per ubicar sobre Google Street View els llocs on es van prendre les fotos. El resultat? Més d’un domicili particular que, sense saber-ho l’usuari, estava sent publicat a través de la xarxa.

the beat - privacidad

Controlar bé què publiquem i qui té accés a aquesta informació és responsabilitat de l’usuari, som nosaltres els que hem de vetllar per la imatge que projectem de nosaltres mateixos a la xarxa o controlar la informació que fem pública perquè, tot i que no té per què passar res, és un risc que hem de controlar i tenim eines per fer-ho més del propi sentit comú.

Serveis com Twitter, LinkedIn, Instagram o Facebook tenen un gran impacte entre els usuaris i són molt utilitzats, és a dir una cosa que no ha de canviar i aquest tipus de serveis (i el núvol en general) ens proporciona noves vies de comunicació amb els nostres amics i nostres familiars a més de proporcionar-nos continguts de valor amb els que podem aprendre o passar una bona estona. No obstant això, tot i els avantatges, no hem d’oblidar que nosaltres som la nostra millor defensa a l’hora de protegir la nostra privacitat i les nostres dades personals, lliurant únicament a serveis de confiança i controlant molt bé la informació que pugem a la xarxa i que compartim amb tercers.

Imágenes: XDA Developers, VeoSearch y The Beat

Deixa un comentari

Identificat com Identificat per a enviar un comentari.