[sic] que venen els xinesos

Escrit per el abril 3, 2013 - 11:10 No hi ha comentaris

Per Marc Bogdanowicz, científic principal de l’Institut de Prospectiva Tecnològica (IPTS) de la Comissió Europea, on dirigix les investigacions sobre “societat de la informació i creixement” de la Unitat IS. 

Marc serà ponent del proper #debateSIC el 9 d’abril a les 19h a la seu de la UOC a Sevilla (Avda. Torneo, 32). Pots fer la teua inscripció aquí.

Mireu, us escric des d’un teclat “made in China”, mirant una pantalla “made in China”. Els xinesos ja són aquí, a tot arreu!

Y no és nou. Porten aquí molt de temps.

En el segle passat ja circulaven les notícies: “El dia que Xina desperte” (A. Peyrefitte, 1973) “Els xinesos arriven a París” (J.Yanne, 1973) o “Xina despertà” (A. Peyrefitte, 25 anys després: 1997)… També es dibuixava un món “asiatitzat”: “Blade Runner” (Ridley Scott, 1982). Ciència ficció i política ficció? Futurologia?

El cas es què ja hi eran abans… en segles passats, “Història del gran regnat de Xina” (Juan González de Mendoza, 1585) o en “Discurs de la navegació” (Bernardino de Escalante, 1577), els autors ja es referixen als xinesos establerts a Espanya.

Aleshores, a què tanta sorpresa? què hi ha de nou?

Mirem el fenòmen des de tres perspectives:

La primera, la perspectiva històrica i macro-econòmica, ens mostra immensos canvis ocorreguts a l’economia mundial: ja no som els amos del món. En 2013, per primera vegada des de que existixen registres fiables, les economies emergents superaran en tamany a les considerades economies desenvolupades.

gdp-percentage-world-gdp

La segunda mirada analitza el nostre punt de vista més personal: mientre la història avança i seguix el seu camí, a nosaltres pot ser ens resulte difícil d’acceptar. N’hi ha 170.000 xinesos residents a Espanya: ens molesta? quines tensinos genera esta situació?

Inmigracion en Espana por pais

La tercera perspectiva tracta de registrar els canvis ocorreguts a la indústria, la de les TIC. Com aperitiu, observem les diferències de pes del sector TIC en el PIB de les principals economies del món.

share ICT VA

En un intent d’integració de les tres perspectives ens queda construir una visió pròpia del nostre paper, com individus i com col·lectius, en este procés de canvi.

Venen els xinesos? Els seus productes, les seues empreses, les seues inversions, ells mateixos. Quina informació tenim per entendre esta arribada?

Venen els seus valors, la seua ideologia, els seu idioma i la seua cultura. Com la interpretem?

I per últim… què fem?

Deixa un comentari

Identificat com Identificat per a enviar un comentari.