Com afecten les descàrregues als actors de la indústria musical?

Escrit per el juny 10, 2013 - 16:11 Un comentari
Per Luis Aguiar, economista i investigador a l’IPTS de la Comissió Europea des d’octubre de 2012.

Durant este #debateSIC espere que poguem conversar i intercanviar idees sobre la relació entre les noves tecnologies i les indústries creatives, en particular la música. Jo no vinc del món de la música. No sóc músic, no sóc productor i tampoc sóc artista. Sóc, com la majoria dels lectors, consumidor de música. També sóc economista i investigador. Segurament vos demanareu per què un economista ve a parlar-vos de música.

Des dels principis del segle XXI tots hem estat, d’una forma o una altra, afectats per internet i per les TIC. El món de la música no és cap excepció. Un món digitalitzat té moltes implicacions pels béns culturals, el model de creació i protecció dels quals va ser ideat en temps analògics. En este debat m’agradaria parlar d’estes implicacions pels actors d’esta indústria, siguen consumidors o creadors.

MesaMusicaDigital

Com en el cas de la informació, la digitalització ha facilitat la diseminació i l’intercanvi de música. Una de les grans pors davant este canvi ha sigut l’increment de la pirateria durant els darrers anys. Si la pirateria impedix els creadors recuperar la inversió necessària per portar un artista fins el mercat (les nostres oïdes), podria afectar les nostres possibilitats de disfrutar de música de qualitat en el futur. En un estudi recent, hem seguit el comportament de consumidors de música a internet per analitzar esta pregunta més en detall. Els nostres resultats indiquen que els interautes no veuen necessàriament la descàrrega il·legal de continguts musical com un substitut dels continguts legals.

Però, tot i que la pirateria pot tindre algun efecte negatiu sobre els ingressos dels creadors de música, no és l’únic que ens ha portat internet i la digitalització. Estos últims anys han tingut un efecte important sobre el procés de creació de música. Ha permès de reduir els costos de producció, distribució i promoció. Com afecta este canvi als artistes i als seus models de negoci? i als consumidors? 

Estos són els temes que m’agradaria debatre al nostre proper #debateSIC.

Un comentari »

  • José Luis says:

    Hola Luis, encantado de saludarte, en mi caso si soy músico y aficionado a todo lo que tenga que ver con el marketing y la industria musical. Desde mi punto de vista, la música pregrabada en sí misma ya no es negocio para segun qué tipo de artistas, una banda emergente por ejemplo o que esté en vías de consolidación, especialmente en estos casos y debido a un target de nativos digitales que a lo sumo estarían dispuestos a pagar por una suscripción a alguna plataforma de streaming pero para una banda o artista y más en España esa no es la solución. La música como razon de ser y vehiculo para crear una relación con tu público y trabajarla en vivo y en directo y a partir de ahi…
    Quedo atento a tus comentarios. Un saludo!
    Si es de tu interés estás invitado a pasarte por http://promocionmusical.es/

Deixa un comentari

Identificat com Identificat per a enviar un comentari.